De Forente Arabiske Emirater
 

Opplev De Forente Arabiske Emirater

 

De Forente Arabiske Emirater ligger geografisk i den sørlige del av Persiabukta, og har sine grenser mot Saudi-Arabia og Oman (se kart). De Forente Arabiske Emirater ble dannet av syv selvstendige emirater i 1971. Emiratene har et klima som er meget varmt og fuktig store deler av året. I perioden november – april (beste tiden å reise) kan man imidlertid regne med pent, norsk sommervær. I perioden mai – oktober når temperaturene 45-50 grader, tidvis med fuktighet på 90 - 100 pst.

 

 

Området består stort sett av av en flat ørkenkyst (ca. 650 kilometer) med mange fine badestrender, og hvor det bl.a. også finnes noen fine korallrev. Innlandet har noen fjellområder (topper på opptil 2' moh) og mange flotte oaser med bl.a. al-Buraymi og al-Jiwa som de fremste. De forente arabiske emirater er et bra alternativ for en vellykket ferietur. Her kan man få mange fine opplevelser, man kan shoppe (til man blir blakk - se Dubai) og man kan delta i ulike aktiviteter som eksempelvis - vannaktiviteter, kamelsafari, golf, dykking og mye mer - her er det bare å velge. Emiratene er et land med uvant kutur sett i forhold til oss nordboere og det er av den grunn viktig å merke seg landets spesielle dager (som man kanskje bør unngå). Her finnes eksempelvis Ramadan som er muslimenes fastemåned. Dette innebærer at det å spise, drikke eller røyke ikke må foregkomme i offentlighet i tidsrommet mellom sol opp/nedgang. Ramadan følger den arabiske månekalenderen noe som betyr at tidspunktet for denne vil være varierende fra år til år. Et opphold i emiratene er ikke av det billigste slaget men man kan fint klare seg med et budsjett på 100-150 USD pr. dag inkludert mat og overnatting.

 

Dubai

 

Dubai (arabisk Dubayy) er stedsnavn i De forente arabiske emiratene. Dubai (hovedstad i emiratet Dubai) ligger i Persiske bukt mellom Abu Dhabi og Sharja, og dekker et areal på 3.900 kv. km. Oljeproduksjon er emiratets viktigste inntektskilde, men Dubai er samtidig et økonomisk sentrum i Midtøsten. Dette er en handels- og finansby. Her finnes en internasjonal flyplass, en stor oljehavn og petrokjemisk industri. I Dubai finnes også en norsk sjømannskirke.

 

 

Når man er i Dubai oppdager man ganske fort at her finnes det meste og her kan plastkortene gå varme hvis man ikke passer på. En av mange "attraksjoner" er "shoppingfestivalen i Dubai". Dette er en månedslang shoppingfestival som gjennomføres hvert år i april måned og den overgår alt av hva man tidligere kunne tenke sen når det gjelder shopping. Her kan man bare glemme alt man visste om pengebruk. Her er noen eksempler - 

 

Burj Al Arab - (7-stjerners)

 

Hver dag vinner en tilfeldig kunde i en av Dubais utallige gullbutikker en gullbarre på 1 kilo - hver week-end trekkes en ukevinner som får tre kilo gull - hver dag deles det ut tre luksusbiler til tilfeldige besøkende. Dette kan man delta i hvis man henter seg et gratislodd i en avis eller i en forretning hvis man handler for et symbolsk beløp. Er man fra et annet land og tilfeldigvis blir en heldig vinner så er alle omkostninger som eks. frakt dekket. Alle forretninger har gratislotterier med biler som gevinst. Om ikke dette er nok så kan man vinne jorden rundt reiser, store kontantbeløp osv. I Dubai er nesten alt mulig. Shoppingfestivalen i Dubai har på noen ganske få år utviklet seg til å bli verdens største. Hit kommer anslagsvis tre millioner mennseker fra nær og fjærn og det omsettes for flere milliarder. For "den vanlige turist" kan man i Dubai virkelig gjøre et godt gullkjøp, for ikke noe annet sted i verden er gull billigere (men det må prutes), og det er i motsetning til mange andre steder, ekte. I Dubai finnes mystikk- og eldgammel muslimske tradisjoner som er kombinert med den ekstreme kapitalisme.

 

 

I Dubai kan man kombinere solferie på endeløse hvite sandstrender med opplevelser, kamelveddeløp, ørkenturer, fargerike markeder, palasser og festninger. Her er noe for en hver smak. Dette er byen hvor man finner kontraster mellom den moderne by og den tidløse ørken, øst og vest, gammelt og nytt. Byen med imponerende forretningsstrøk, rommer palasser og gamle leirhus side om side. En eksotisk by med internasjonal atmosfære. De hvite strendene ligger bare å venter med et badevann som holder en behagelig temperatur året rundt. Like ved innbyr ørkenen til spennende safari med besøk hos beduinene.

Du tror det ikke før du får se det. Dette er verdens eneste 7-stjerners hotel - Burj Al Arab i Dubai -  og det er gullbelagt fra gulv til tak. Selv i Dubai er ikke dette stort nok, for nå planlegges et øyrike midt ute i havet (The World) som er en tro kopi av verdenskartet, hvor man kan kjøpe seg sitt eget land som feriested. Her finnes Nord- og Sør Amerika, Australia Afrika, Antarktis og alle andre. Til og med Norge finnes her til salgs for den nette sum av ca. 120 millioner norske kroner. Så folkens pass på - her er det bare å begynne å by..... hvis det finnes noen kroner igjen etter shoppingfestivalen.

 

Kart

 

 

Klima

 

 

Emiratene

Klimaet er meget varmt og fuktig store deler av året. I perioden november – april kan man imidlertid regne med pent, norsk sommervær. I perioden mai – oktober når temperaturene 45-50 grader, tidvis med fuktighet på 90 - 100 pst.

 

 

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

 

 

Offisielt navn

De forente arabiske emirater, FAE (fyrstedømme/emirat) United Arab Emirates, UAE.

 

 

Areal

77 700 kv. km. (som Østerrike)

 

 

Folketall

Om lag 3,2 millioner. Omlag en halv million mennesker er borgere av FAE, de øvrige er fremmedarbeidere. Meget stort innslag av indiske (ca. 1 mill), pakistanske (0,8 mill.) og andre asiatiske og arabiske fremmedarbeidere. Forøvrig meget bred internasjonal tilstedeværelse.

 

 

Største byer

Abu Dhabi (hovedstad), Dubai, Sharjah, Al Ain. Innbyggertall varierer noe, men Abu Dhabi og Dubai har begge mellom 600 000 og 1 mill. innbyggere

 

 

Språk

Arabisk, men engelsk er meget utbredt. Som følge av det store antallet innvandrere (om lag 80 pst.), er også hindi og urdu meget utbredt.

 

 

Nasjonal- produkt i USD

60,7 mrd USD. (anslag) FAE (Abu Dhabi) er en vesentlig olje- og gassprodusent med betydelige reserver (4. største i verden). Dubai viktig forr.senter.

 

 

Valuta

Dirham (AED). 1 dirham har fast vekslingskurs 3,66 mot USD. Tilsvarer om lag NOK 2,20 (sommer 2002). Veksling kan gjøres hos pengevekslere eller i banker. Pengevekslerne kan gi en bedre kurs enn bankene men aksepterer ikke alltid reisesjekker.

 

 

Kredittkort

Alle vanlige kredtittkort aksepteres i hoteller og større forretninger. Visa og MasterCard mer akspetert enn Amex og Diners. Landet har mange minibanker.

 

 

Tips

FAE er et muslimsk land som følger tradisjonelle skikker og tradisjoner. Relativ normal påkledning, men noe mer konservativt enn i Europa. Ved forretningsmøter bør menn bruke slips/dress. Kvinner bør dekke skuldre og ha knelengde på kjole/skjørt. Fritidsantrekk er liberalt.

Kvinner håndhilser sjelden, og vises forøvrig stor respekt. Man bør være forsiktig i omgangen med alkohol. Trafikken er hektisk i forhold til norske forhold, og man bør utvise forsiktighet i trafikken.

 

 

Klima

Klimaet er meget varmt og fuktig store deler av året. I perioden november – april kan man imidlertid regne med pent, norsk sommervær. I perioden mai – oktober når temperaturene 45-50 grader, tidvis med fuktighet på 90 - 100 pst.

 

 

Helseforhold og mathygiene

Meget god standard. Vann kan drikkes fra springen, men drikkevann anbefales kjøpt på flasker pga. smaken. Restauranter og øvrige spisesteder holder normalt god standard. Ingen vaksinasjonskrav, men kontakt helsemyndigheter ved lengre opphold og opphold utenfor byene. Leger og sykehus anses å ha varierende, men stort sett tilfredsstillende standard. Et opphold i De Forente arabiske Emirater kan innebære en viss fare for å bli smittet av hepatitt A og B. Undersøk

 

 

Strøm/telefon

220 V stabil spenning, men annet støpsel enn i Norge. God GSM-dekning. Norske telefoner kan benyttes.

 

 

Transport

Det finnes ikke tilfredsstillende offentlige kommunikasjonsmidler. Leiebil eller taxi benyttes i utstrakt grad. Taxi er svært rimelig. Gode flyforbindelser til/fra Europa fra Dubai og Abu Dhabi.

 

 

Statlig reise byrå

 

 

Ambassade

FAEs ambassade med ansvar for Norge ligger i Bonn, Tyskland. Erste Fährgasse 6, D-53113 Bonn. Tel.: + 49-228-26 70 70.

 

 

Visum

Norske statsborgere må ha gyldig pass. Visum kreves ikke lenger for norske statsborgere.

 

 

Nødtelefoner

Ambassaden i Abu Dhabi: +971-2-621 1221. Politi 999, ambulanse 998/999

 

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Den norske ambassaden i Abu Dhabi, Al Masaood Tower, Hamdan Street, Postboks 47270, Abu Dhabi. Tel.: +971-2-621 1221. Det norske konsulatet i Dubai. Tlf: +971-4-353 3833

 

 

Tidsforskjell til Norge

+ 2 timer ved sommertid i Norge, + 3 timer ved vintertid.

 

 

Nasjonale helligdager

Nasjonaldag 2. desember. For øvrig muslimske helligdager (bevegelige).

 

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Banker og offentlige kontorer er normalt åpne fra 0800 til 1230 – 1400. Forretninger er normalt åpne 0800–1300 og 1600–2300. Kjøpesentra er åpne fra 1000 til 2300.

 

 

Andre opplysninger

Eid-al-Fitr en er markering som tilsier at Ramadan slutt. Eid-al-Adha er en markering som påminner alle troende muslimer om at tiden er inne for å reise til Mekka. Lailat al-Mi´raj er en religiøs markering av profeten Mohammeds himmelfart. 

Tips er vanligvis ikke forventet men blir satt pris på av mange servitører pga. deres meget lave lønn. Man må i denne sammenheng være oppmerksom på at hvis resteauratregningen har et påført servicegebyr så er dette til restauranten og ikke til kelneren. Pruting er vanlig ute på markedet på klær, sko, kamera, smykker, suvenirer osv.

 

(Kilde: UD)